De docent

C:\Users\Egon\Pictures\1001gracht foto\IMG00121-20140523-1047.jpg
Egon Adel met zijn vader Rolf Adel
  Egon Adel, poppenspeler sinds 2005, volgde de Jan Klaassen Academie bij Wim Kerkhove in 2011. Toen kort daarop in 2012 De Poppenkast op de Dam in ere werd hersteld, werd hij een van de vaste spelers. Hij vervult sindsdien een centrale rol bij het in stand houden van de traditie.

De Dam is niet de enige plek waar Egon Adel speelt. Hij trekt rond met zijn kleine poppenkast gemaakt van koffers en speelt theatervoorstellingen met poppen. De meeste tijd besteedt hij echter aan poppenkastvoorstellingen van de oude stempel. Onder de naam De Amsterdamse poppenkast speelt hij op zo veel mogelijk publieke plekken, liefst op straat (zie wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Poppenkast#Moderne_tijd).
 

Grote leermeester en voorbeeld van Egon Adel is Wim Kerkhove. Wim Kerkhove was poppenspeler van de Dam in de jaren ‘80 en ‘90 en kent internationale faam als handpoppenspeler. Om de traditie van het Jan Klaassenspel door te geven aan toekomstige generaties richtte Kerkhove de Jan Klaassen Academie op. Voor het eerst werd zo alle beschikbare kennis van en vergaarde ervaring met het traditionele volkspoppenspel vrij beschikbaar voor nieuwe spelers.  In die geest zet Egon Adel de Jan Klaassen Academie nu voort.

Egon Adel put veel inspiratie uit zijn Amsterdamse familie en de verschillende Amsterdamse archetypen waartussen hij is opgegroeid. Zijn grote liefde voor Amsterdam is duidelijk terug te vinden in alles wat hij doet. Hij is een groot fan van slapstick zowel binnen als buiten de poppenkast. Toch is de grootste motor achter zijn werk “het mooiste publiek ter wereld: kinderen”.

Hier een hele lieve e-mail van iemand die onlangs De Poppenkast op de Dam heeft gezien:

Aan: Egon Adel

Ik wilde zeggen dat ik je bedank voor het fijne herkenbare nostalgische ontroerende gevoel dat ik iedere keer weer krijg als ik de Poppenkast op de Dam zie staan. Heerlijk om te zien hoe de kinderen net als ik vroeger weer helemaal in het spel op gaan. En bovenal wat doet u het bijzonder goed ......u bent de derde generatie die ik mee maak sinds de jaren 50 ......mijn complimenten...de traditie wordt door u op een hoog creatief niveau voortgezet.

Met vriendelijke groeten
Bert Schoonhoven

 

 

 
 

 

 

Jan Klaassen Academie
 

Jan Klaassen Academie (de opleiding)

Jan Klaassen

Poppenkast op de Dam

Inschrijving Jan Klaassen Academie 2017

De docent

Lesprogramma 2017

Deelnemers Jan Klaassen Academie 1, 2, 3, 4, 5

Links

Home